- Θα πας στην εργατική συγκέντρωση η "θα πιάσεις τον Μάη";

Είναι το καθιερωμένο ερώτημα των φιλικών ή συναδελφικών συζητήσεων - και όχι μόνο- με την επικείμενη έλευση της Πρωτομαγιάς.
Ακολουθούν τα σχετικά πειράγματα και σχόλια, αναλόγως με την απάντηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανεβαίνουν οι τόνοι και "ανάβουν τα αίματα".

- "Μήπως φέτος, δεν θα γίνει το ίδιο; "
- Με ρώτησε ο Δείμος, προχτές που καθόμασταν στο στέκι μας, στο '"ομόκεντρες διαδρομές".
- Αλλά, δεν του απάντησα. Ξέρει ότι δεν απαντώ, αν κάτι με προβληματίζει και δεν συνεχίζει.

Κάτι έχει αλλάξει, το ένιωθα, αλλά δεν μπορούσα να το εκφράσω, έτσι όπως εγώ το αισθανόμουν, οπότε σιώπησα.

Αρχίζουν οι εσωτερικές μου διεργασίες, μετά από παρόμοια ερωτήματα και συχνά μου χρειάζεται κάποιος σχετικός χρόνος, ώστε να μπορέσω να "συλλάβω" και να αφουγκραστώ.

- Να ψάξω, αυτές τις λεπτές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων. Τις αλλαγές στο περιβάλλον, εκεί δίπλα στο οποίο κινούμαι, αλλά και μέσα μου, βέβαια. Η καθημερινότητα σε σπρώχνει και δεν τις προσέχεις. Τις προσπερνάς..
- Σήμερα συνειδητοποίησα αυτό που με "τσιμπούσε" και με προβλημάτιζε. Σαν μύγες στριφογυρίζουν οι ιδέες και καταλαγιάζουν, όποτε αυτές θέλουν και χρειάζεται.
- Όπου και νάσαι σκέφτηκα ( δεν μπαίνω στο "ορθώς πολιτικά", δεν είμαστε σ'αυτό το θέμα, τώρα..) η πλειοψηφία στις παρέες θα συζητά για τα οικονομικά μέτρα, για την ύφεση, για την ανάπτυξη, (για την πράσινη ανάπτυξη, φυσικά..) και για τα παγκόσμια προβλήματα.

Για δες, λοιπόν! Το θέμα της συζήτησης μας βγήκε, "ομόκεντρον" !
Αυτή είναι η ολοφάνερη διαφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες "πρωτομαγιές"!!

- Το μόνο που απομένει, θάναι την επόμενη φορά, να ξεκινήσουμε για μια "εργατική οικολογική , αναπτυξιακή πρωτομαγιά"!

- Είτε φυτεύοντας, όλοι μαζί δέντρα, είτε φτιάχνοντας ζώνες πυροπροστασίας στα δάση ή χίλια δυο άλλα πράγματα. Για λόγους ψυχαγωγικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς. Το κράτος, δεν διαθέτει κονδύλια για πυροπροστασίες.

Όλα αλληλένδετα είναι και δεν τόχουμε συνειδητοποιήσει, ακόμη.Γέλασα, με την σκέψη μου:)
Ας είναι, το βρήκα, πάντως, Δείμο, έστω και αργά..
Τελικά, η φύση έχει τους δικούς της νόμους!

Καλή πρωτομαγιά και καλό μήνα.


5 σχόλια

  1. Καλό μας μήνα, Σπίθα. Θα προτιμούσα χιλιάδες φορές να πγαίναμε σε μία δενδροφύτευση ή σε μία κινητοποίηση για το περιβάλλον, παρά το σημερινό (αλλού η ΕΔΟΘ, αλλά το ΕΚΘ, αλλού πάντα μόνο του το ΠΑΜΕ και οι αντεξουσιαστές να παίζουν κυνηγητό με τα ΜΑΤ). Και η πόλη άδεια. Όλος ο περιφερειακός ένα μποτιλιάρισμα γα να πάνε στην εξοχή. Είναι κι αυτό μιας στάσις, νιώθεται (α, ρε ΚΑβάφη). Χωρίς βαρβάρους τι θα γενούμε τώρα;

     
  2. ΣΠΙΘΑΣ Says:
  3. Γιατί λοιπόν, δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σημερινά, νέα δεδομένα, Δείμο;

    Αν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ και όλοι εκείνοι, που ενδιαφέρονται, όπως λένε ( δεν το αμφισβητώ..) και για την οικολογία και για το δημόσιο συμφέρον και για το περιβάλλον που ζούμε..

    Τότε, γιατί δεν αλλάζουν τακτική και να γιορτάσουμε την εργατική πρωτομαγιά με ένα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο;
    Είναι παράλογο, αυτό που λέω;

    Δεν τιμάμε επί της ουσίας, έτσι την εργατική πρωτομαγιά;

    Απλές σκέψεις, κάνω..

    Εγώ νομίζω, ότι αυτό θα το αγκάλιαζε, περισσότερος κόσμος, από ότι τώρα..
    Κατά την άποψή μου..

    Αυτός ο κατακερματισμός, βοηθά;

    Δεν νομίζω.

    Καλό μήνα, Δείμο!

     
  4. Φυσικά και δε βοηθά σε τίποτα. αντιθέτως, αποτελεί ένα επικοινωνιακό κομμάτι του ΚΚΕ (άλλοι για την επικοινωνία και τη διαφήμιση χρησιμοποιούν κανάλια κι άλλοι τον κομματικά ελεγχόμενο κόσμο τους). Από την άλλη, διασπά το κίνημα και όλο το συμβολισμό που θα μπορούσε να έχει μια κοινή κινητοποίηση.

    Το ακόμα χειρότερο δεν είναι ότι συναγωνίζονται οι συγκεντρώσεις μεταξύ τους, αλλά ότι ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Χάνεται ακόμα και η ευκαιρία για μία φωτογραφική λήψη της κοινής λαοπλημμύρας.

     
  5. ΣΠΙΘΑΣ Says:
  6. Είναι ενδεικτικές, δυστυχώς, οι αδυναμίες της κοινωνίας μας που αντανακλά και στους αντιπροσώπους της.

    Αδυναμία να διακρίνουμε το δέντρο από το δάσος.Διάχυση ευθυνών, γενίκευση στο όνομα ιδεοληψιών.

    Σύγχυση και μάλλον, συνειδητός, από μερικούς, αποπροσανατολισμός..

    Μιλώ για την αφοριστική σύνδεση που ταυτίζει το άτομο με ένα κόμμα και αφαιρεί το βασικότερο, την προσωπική κοινωνικοπολιτική μου ταυτότητα.

    Αυτές οι λογικές που προεκτείνουν τις κομματικές γραμμές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέσα στα κοινωνικά μεγέθη, είναι διχαστικές και απολίτικες.

     
  7. Και κάνουμε λόγο για λογικές μαζοποίησης που στη λαϊκίστικη παρουσίαση του κοινού καλού χάνεται το όνομα και υποβιβάζεται σε αριθμό. Χάνεται η ταυτότητα, απλά και μόνο για να συσπειρώνουμε και να φαινόμαστε περισσότεροι.

     

Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Είμαστε

Οι ομόκεντρες διαδρομές είναι το νέο διαδικτυακό μας στέκι. Δημιούργημα μιας αυθόρμητης αλλά συνειδητής επιθυμίας. Ένα στέκι που δε στοχεύει σε κανένα μεγαλεπήβολο, μεγαλόστομο και μεγαλειώδη αποτέλεσμα. Ένα ιστολόγιο που θέτει σαν αφετηρία εκκίνησης να ενσπείρει κάποιους σπόρους ιδεών και αξιών και οι οποίοι πιθανόν να αποτελέσουν εφαλτήριο για χρήσιμους προβληματισμούς και ακόμη ακόμη χρήσιμους διαλόγους.

Οι ομόκεντρες διαδρομές έχουν σαν κοινή αφετηρία εκκίνησης ένα διάλογο με άξονα την κοινή λογική την κατάθεση σκέψεων και απόψεων που αφορούν την πολιτική και στην κοινωνία, μακριά από την μικροκομματική πολιτική. Με ανοχή στη διαφορετικότητα, και επιμονή στην πολιτική ηθική, με παρρησία, καλή προαίρεση και ... μιλώ σιγά, μήπως και δεν μ΄ακούσουν !

Επιθυμούμε στα ιδεοδρομικά μας ταξίδια, να εμπλουτίσουμε τις σκέψεις μας, την ψυχή μας και να βελτιώσουμε το εγγύς περιβάλλον μας. Μικρές επιθυμίες, αλλά μεγάλα ταξίδια με ομόκεντρες διαδρομές, λοιπόν.

Δείμος - Σπίθας